Peter & Yvonne met Rattan, juli 2015

Peter1In juli 2015 waren wij in India. We wilden een individuele reis maken met een eigen chauffeur en gids. Na enig speurwerk kwamen wij op de website www.indiaindividueel.nl en daar stonden goede reviews op. Wij kunnen alleen maar zeggen dat we de aanbevelingen in de reviews kunnen onderschrijven.  Wij waren bijna drie weken op stap met Rattan Singh en zijn “tweede vrouw”, zoals hij deze noemde, zijn auto die hem en zijn gasten door geheel India begeleidt en brengt.  

Peter en Yvonne Mulder uit Edam p.mulder@maweb.nl   

 

Ons reisplan in het mooie India 

We hadden een gedegen reisplan gemaakt. Alles via internet. Vliegen naar Delhi, dagje acclimatiseren, Jaipur, Agra, Gwalior, Khajuraho, Varanasi en van daaruit weer terugvliegen naar Delhi voor twee uitrustdagen. We hadden zelf alle hotels geboekt via Booking.com. Met Rob Pijpers, de beheerder en organisator van IndiaIndividueel.nl hebben we een prijs afgesproken en daar gingen we.

Aankomst in Delhi 

We vlogen met KLM naar Brussel en met Jet Airways, geboekt via TIX (goedkoopste aanbieder), naar Delhi. Voorzieningen zijn bij deze maatschappij prima, ruime zitplaatsen en onbeperkt consumeren. Tijdens de vlucht was het wel koud aan boord, vest meenemen is een goed idee. Aankomst betekent veel paspoortcontroles!

Na de bagageband kwamen we in de ontvangsthal van Delhi, Rattan stond er al met een bord “Welkom in India Peter en Yvonne Mulder”. We hadden zoals gezegd zelf een hotel via Booking.com geboekt, dus Rattan bracht ons daar naar toe. Het hotel viel bitter tegen. Vies, stank, oud, slecht bed, etc. We waren moe en verreist dus biertje drinken en maar slapen gaan. Volgende morgen hebben we uitgecheckt en aan Rattan gevraagd een ander hotel voor ons te regelen. Dat werd een prima hotel voor ca. 30 euro per nacht. Meteen ook geboekt voor de terugreis naar Delhi in de laatste twee dagen.

Peter2

Het reisplan 

Een reis plannen via internet heeft grote voordelen, maar evenzo zoveel nadelen. De confrontatie met India vereiste meer van ons dan we verwachtten. De internetpresentaties van de hotels en de steden laten alleen de mooiste kanten zien (iedereen weet dat, maar iedereen tuint er ook in). Zoals het zelf geboekte hotel er prachtig op internet uitzag, zo afschuwelijk bleek het in werkelijkheid te zijn. Daarom besloten wij met Rattan ons reisplan aan te passen; hij besloot niet voor ons, maar vroeg wat we wilden. We hebben alle boekingen van hotels gecanceld en de reis ook aangepast. India bleek namelijk, ondanks onze eerdere Azië-reizen, een land te zijn waarin je als toerist door schade en schande wijs moet worden. Daar hadden we helemaal geen zin in, want we hadden vakantie en we wilden een reisvakantie en geen vakantie met allerlei tegenslagen of andere dompers. We vertelden wat we wilden en in overleg met Rattan hebben we ons reisplan aangepast. Wat een succesplan!!

Rattan Singh, chauffeur, gids en reisgenoot 

In India spreken veel mensen Engels, maar bij de meeste van hen is de uitspraak onverstaanbaar en onzorgvuldig. Rattan spreekt zeer goed verstaanbaar Engels en daarom is de communicatie tussen ons heel goed geweest. Rattan is een opgewekte man, een kundig chauffeur (hebben ons in de verkeerschaos van welke stad ook, nooit onveilig gevoeld), makkelijke prater, stemt zijn communicatie (waar willen ze wel en niet over praten) goed af op zijn gasten, is zeer betrouwbaar (!), neemt op gepaste manier afstand voor privacy, is dienstbaar zonder onderdanig te zijn, grappenmaker en heeft ogen als een havik (hij ziet alles).
We zijn hem zeer dankbaar voor zijn adviezen, gesprekken, zorgzaamheid, humor en zijn openheid.

Rattan en Peter

Rattan en Peter

Tips individueel reizen

  • Vraag je chauffeur/gids om advies, ze vertellen niets uit zichzelf (dienstbaar), tenzij het natuurlijk echt nodig is. Wij wilden niet alleen maar historische gebouwen zien, maar ook natuur en mensen. Zeg dat duidelijk.
  • Te goedkope hotels hebben vaak ook te grote problemen als bedluis, geen airco, vieze kamers en omgeving, onbereikbaar voor de auto. Tussen de 25 en 50 euro zit je altijd goed. Je chauffeur kent de beste hotels voor de beste prijs, zij onderhandelen voor je.
  • Vraag je chauffeur hoeveel dagen je in een stad plezierig kunt verblijven. Wij hadden bv. drie nachten Agra gepland, na één nacht (na de Taj Mahal te hebben bezocht), waren we blij dat we vertrokken, Rattan bevool ons dat ook aan.

 

Individueel reizen in India

  • De snelwegen in India zijn zeer chaotisch en zitten vol met grote kuilen. Er lopen mensen en dieren (buffels, koeien, honden, geiten, ezels, etc.). Soms kun je 5 km/h soms 75 km/h. De gemiddelde snelheid is 40 km/h. Grote afstanden afleggen is erg vermoeiend, maar wel spannend en mooi.
  • Chauffeurs komen uit de lage kaste, zoals dat in India is, en voelen zich niet altijd op hun gemak als je onderweg wilt eten en ze uitnodigt om mee te eten; de obers zijn soms niet aardig tegen ze. Dus dring niet aan als ze je uitnodiging beleefd afwijzen.
  • Drink drie liter mineraalwater per dag en gebruik ORS <elke dag> voor je het beseft ben je uitgedroogd; één flesje Cola per dag is erg zuiverend voor je maag-/darmkanaal. Dit advies kregen we ook van Rattan, we zijn niet ziek geworden.
  • Neem onderweg natte weggooidoekjes (alcohol) mee voor het toilet.
  • Ga alleen in een lokale eetgelegenheid eten als je chauffeur dit een geschikte tent vindt. Ongeschikte eettentjes kunnen vaak hun waren niet goed gekoeld houden.
  • Er zijn veel pinautomaten in India, er zijn er ook veel leeg. Je mag max. 2x 10.000 Rs per keer opnemen, dat is ca. 2x 145 euro.
  • India is vies, maar haar schoonheid is niet te overtreffen. We hebben genoten. Bedankt Rob en Rattan!

Peter4

 

Reacties zijn gesloten.