Johan, Marijke & friends met Rattan & friends, april 2015

4 driversLinda en André:
De reis met vier chauffeurs was super. Zoveel moois op veertien dagen. Het mooiste land dat ik ooit gezien heb. De trip zat fantastisch in elkaar zodat we ons geen moment verveeld hebben en iedere dag konden genieten van meer moois.
Voor André en ik een onvergetelijke reis met een toffe chauffeur.

Jarenlang (sinds 1974) hou ik een lijstje bij van de landen waar ik naar toe wou op 19 jarige leeftijd. Niet direct op nummer 1 maar “India’ maakte er deel van uit. Vermoedelijk had ik net een gratis dia van de Taj Mahal in een doos koekjes gevonden (ja die dia heb ik ook nog) en het verhaal errond paste perfect in mijn romantische ziel die ik toen had. Nu twee weken terug van India blijven de witte koepels nog deel uitmaken van mijn dagelijks doen en denken.

Maar India, meer bepaald het deelgebied Rajasthan was zoveel meer dan de Taj Mahal, die trouwens net over de grens van Rajastan ligt. Het was kijken, kijken, kijken, met “waws” en “oohs”, bij elke knippering van de ogen ontdekte je weer iets nieuws. Na een rondreis van twee weken was de Taj enkel een deel van de prachtige rondreis geworden en is, zeker dit stuk van India, the place to go voor iedereen die denkt al alles gezien te hebben.

Maar! Linda en ik zijn er ons terdege van bewust dat dit land van duizend en een nacht enkel aan ons voorbij kon glijden door de manier waarop we deze reis maakten. Zoals sommige medereizigers ook wel zullen geschreven hebben was de combinatie van in groep en toch per koppel per auto een pure luxe van zich “vrij” in elke betekenis van het woord te voelen. Zalig door het prachtige land en landschap te glijden, bij tijd en wijlen even te kunnen stoppen om dit zo leuk en vriendelijk land te bekijken. De hotels die geboekt waren pasten in het sprookje. Zeer zeker om het nog eens over te doen, misschien wat langzamer maar op dezelfde manier.

Misschien denk je dat ik nu de dag met de Taj Mahal als mooiste van de reis vond? Neen, op nummer één staat voor ons nog altijd onze chauffeur, Ajay die we steevast Adjay hebben genoemd en waardoor we  ons bijna twee weken lang een maharadja waanden in zijn mooi, wel héél mooi land! Eigenlijk zou ik elk land op deze manier willen bezoeken. Dank aan iedereen die Linda en ik deze kans gegeven hebben om de mooiste reis van ons leven te maken. Hawaï kan nog wachten!

DSC_0065Karel en Ilse:
Wij vonden de reis doorheen India een geweldige ervaring!  Het principe van reizen in groep en toch ieder zijn eigen chauffeur en auto was voor ons de ideale manier van reizen om zoveel mogelijk tijdens de twee weken te verkennen.
We hebben genoten van prachtige bouwwerken, stuk voor stuk architecturale hoogstandjes, met als hoogtepunt (heel clichê) de Taj Mahal.

Tegenover deze pracht en praal hebben we ook kennisgemaakt met het leven, doen en laten van de Indische bevolking. Ondanks het sterke contrast tussen de ‘oases van rust’ in de tempels en forten enerzijds en de dagdagelijkse ‘jungle’ van de dorpen en steden anderzijds, hebben we beiden weten te appreciëren. Ook de Indische ‘vegetarische’ keuken heeft ons aangenaam verrast, wat een variatie, kleuren en smaken. We hebben nu al heimwee naar deze heerlijke keuken.
India heeft ons hart veroverd!

Bedankt Rob om deze manier van reizen niet voor jezelf te houden,maar te delen met andere reislustigen uit Nederland en België! We wensen je nog een lange en goede samenwerking met Rattan in India. Bedankt Nest om onze reis zo goed voor te bereiden en ter plaatse onze immer goedgezinde gids te zijn,  En bedankt aan het reisgezelschap, jullie waren een aangename groep, de sfeer zat er steeds in ??

We keren zeker nog terug naar India. Chandigarh en Ahmedabad willen we zeker nog ooit bezoeken, maar daar zitten Le Corbusier en Louis Kahn waarschijnlijk voor een stukje (beroepsmisvorming) tussen . Ook Mumbai en Zuid-India staat nog op ons verlanglijstje.

4 drivers1Adinda:
India, Rajasthan, het laat mij niet meer los, elke nacht herbeleef ik de vele unieke momenten in mijn dromen! Het was precies een reis door de tijd.  Een land van grote contrasten:  verschillende werelden waarin de chaos  in confrontatie staat met de structuur en rust van de natuur, tempels, haveli’s en forten, man – vrouw, rijk-arm, licht en schaduw, kleur-grijs, verdriet- vreugde, …
Ik heb mijn eigen India-stilleven (altaar) samengesteld in huis met archeologische vondsten (waarvoor dank Marijke) , keramiek potjes, woestijnzand in een flesje, steentjes, enz.

Elke dag bekijk ik even mijn foto’s en besef nu pas wat we allemaal hebben gezien, zoals André zegt:  Het was kijken, kijken, kijken, met “waws” en “oohs”, bij elke knippering van de ogen ontdekte je weer iets nieuws.”
Mijn top: “Ranakpur Jain – tempel ”

vier-chauffeurs-autoos