Marc en Hugo met Rattan, oktober 2018

Ik ben Marc de Vries (58) en vanaf mijn geboorte ben ik spastisch en mijn kennis Hugo van Asch (35) is ook spastisch. Wij gingen samen met onze chauffeur Rattan een rondreis maken. Ik (Marc) had een opvouwbare elektrische Rolstoel bij me. Die kon helemaal uit elkaar en in de auto gedaan worden.

We begonnen in de New Delhi waar we de highlight van deze Miljoenenstad hebben bekeken.

Daarna begonnen we dan echt aan onze rondreis door Rajasthan (noord India) langs de volgende plaatsen: Jhunjhunu / Mandawa, Bikaner, Jodhpur, Pushkar, Jaipur, Agra, Haridwar en Rishikesh.

We hebben tijdens deze rondreis mooie dingen bezichtigd en zo echt het mooie India met zijn bijzondere rituelen kunnen bewonderen, zoals bijvoorbeeld verschillende tempels en forten bekeken. Ook een ritje met een riksja en kamelentocht mocht hier zeker niet in ontbreken. Een bezoekje aan één de 7 wereldwonderen Taj Mahal hebben we ook kunnen afvinken!

Omdat we een lichamelijk beperking hebben, deden we meer dingen met de auto en dat ging prima. Rattan overlegde elke keer met ons en gaf Tips!

Zodoende hebben we de route ook al redelijk snel aangepast, waardoor we meer tijd hadden om zo ook echt wat dingen te gaan bekijken. Zo hebben we van dag tot dag bekeken wat we gingen ondernemen en wat onze mogelijkheden hierin waren. De behulpzaamheid van Ratten was hierin ook zeer groot, niet alleen voor de toegankelijkheid, maar ook het helpen bij alle bezienswaardigheden zelfs.

Voor Hugo was het meer een cultuurschok dan voor mij (Marc). Ik was vaker in zulke landen geweest als India. In zulke landen hebben ze een andere rijstijl dan in Nederland. Je moet hier ook echt aan wennen aan deze drukte en de hoeveelheid mensen. Het rolstoel rijden/lopen was dan ook al een grote opgave voor ons.

We hebben zo in die 2,5 week veel gezien en beleefd van het mooie India, echt weer een hele ervaring rijker!

 

De laatste paar dagen van onze rondreis zaten we in Rishikesh waar we ook nog een aantal mooie bergritten hebben gereden.

Namens Hugo van Asch en Marc de Vries.