Jeannette & Jan met Rattan, augustus 2017

In augustus 2017 hebben wij een prachtige reis door India gemaakt. We hebben vier weken door India gereisd, waarvan 11 dagen Delhi en Rajasthan en ruim 14 dagen Ladakh en Kashmir.  

Aangezien ik in een ver verleden al eens  door India heb gereisd, waren mij herinneringen van India gekleurd door: overvol, druk, armoedig en vies.  Jeannette wilde echter heel graag naar India en wilde een vriendin bezoeken die als vrijwilligster in Ladakh werkt. Ik wilde dan wel mee maar dan wel met  “eigen” vervoer. Zo kwamen we uit bij de website “India individueel”. 

Via Rob hebben we afspraken gemaakt met Rattan voor gebruik van zijn diensten gedurende 11 dagen.  De eerste dag kwam Rattan ons ’s middags op halen in het hotel dat we hadden geboekt in Old Delhi.  Hierbij bleek al direct dat de kennis van Rattan goed van pas kwam bij de sight-seeing tour door Delhi. Door de naderende  “ independance day”  waren er een aantal bezienswaardigheden gesloten, waaronder het beroemde Red Fort. In overleg hebben we met  Rattan besproken wat dan wel mogelijk was: Mausoleum,  India Gate, Lotus Tempel en  een prachtige tuin.  Behalve dat veel bezienswaardigheden waren gesloten, was   een groot deel van de wegen van Delhi ook geblokkeerd. Direct bleek ons al dat in het zeer chaotische verkeer in Delhi, Rattan een zeer bekwame chauffeur  is.

Rattan spreekt goed  Engels en je merkt dat hij gewend is met (Europese) toeristen om te gaan. Hij probeert in het overleg te achterhalen wat je zou willen zien. Als er iets is wat niet zo interessant is of qua reistijd onhandig, geeft hij dit aan, vaak met een alternatief. Doordat Rattan al jaren reist met gasten, weet hij ook heel veel mooie niet-toeristische plekken. Dat spreekt ons wel aan. Wij hoeven niet persé die bekende top 10 van mooiste toeristische  trekpleisters te zien.  Toen we onze (globale)reisplannen voor Rajasthan met Rattan bespraken  kwam dit al snel naar voren. We hadden globaal, op basis van reisinformatie en internet de volgende plaatsen in onze gedachten: Mandawa,  Bikaner,  Pushkar,  Bundi en Jaipur.  Het eerst wat Rattan vroeg “En Agra dan?”  Moeten jullie niet naar een van de zeven wereld wonderen ? Iedereen gaat daar naar toe!”   

Onze uitleg dat we dat te druk en te massaal vonden en dat er waarschijnlijk ook nog heel veel anders te zien was, was niet direct overtuigend. Gedurende de eerste reisdag hebben we het hier nog uitgebreid over gehad, dat we in India ook wilden zien hoe de mensen leven, door naar markten gaan, kleine stadjes bezoeken en ook genieten van de natuur.  Toen duidelijk werd dat we wat reisopzet betreft ook graag gebruik wilden maken van Rattans expertise, kwam er uiteindelijk een hele mooie route uit. Waarbij we naast een aantal belangrijke toeristische attracties ook vaak minder voor de hand liggende dingen hebben bezocht.  In Bikaner wilden we het bezoek aan de Karni Mata Mandir, beter bekend als de “rattentempel” overslaan. Rattan wist ons er van te overtuigen, dat als je echt India wilde zien, dit toch ook heel indrukwekkend was. We hebben ons over onze schroom heen gezet en hebben de rattentempel bezocht, een belangrijke  Hindoeïstische tempel waarbij gezegend voedsel aan de ratten wordt uitgedeeld. Een hele bijzondere ervaring.   

Zo bezochten we in Ranakpur, een prachtige en geheel uit marmer opgetrokken  Jaina tempel. Schitterend! Op weg naar Udaipur hebben we  een route  speciaal door het binnenland genomen vanwege het mooie landschap. Zo kreeg de route telkens extra accenten.

Een aantal hotels hadden we van te voren geregeld, maar aangezien ons reisprogramma flexibel  was in een aantal steden niet. Zo wist Rattan meestal  hele nette en schone hotels te vinden. In Udaipur  had hij voor ons een prachtig hotel in petto. Al reizende werden de verhoudingen steeds beter. Rattan zag wel dat zijn inbreng bij ons in goede aarde viel. Op een dag opperde hij de vraag of hij een “secret day” mocht regelen. Dat zou iets speciaals zijn, totaal niet-toeristisch. Wij hebben ons laten verrassen. Het hoogtepunt van zijn verrassing was een treinreis.  In een geheel afgelegen gebied, liep een spoorweg  door een fantastisch berglandschap, waarbij de trein in een soort spiraal om hoog ging. Vanuit de achterste wagon had je hier een mooi zicht op. Het was een lokale trein waarin wij de enige niet Indiërs waren, dat was op zich ook al een  prachtige ervaring.  

De laatste dag werden in zijn huis zeer gastvrij onthaald door zijn vrouw en kinderen  en hebben we met vijven genoten van een fantastisch maaltijd.  

Door te kiezen voor een reis met Rattan als chauffeur leer je delen van India op een interessante manier kennen. Zeker als je aangeeft dat je meer wilt zien dan de gebruikelijke monumenten,  weet Rattan hier heel goed op in te spelen. Rattan is een oprecht,  vrolijk persoon, in voor een grapje, maar ook serieus als het gaat over zaken als religie, armoede, vervuiling of politiek. Wij hebben het die 11 dagen heel goed met hem naar onze zin gehad. Ik heb ook door deze reis mijn beeld van India bij moeten stellen. Zo positief zelfs  dat we zeker terug willen gaan naar dit prachtige land!  

Rattan bedankt!! 

Jan en Jeannette 

Ladakh