Jan, Truus, Harrie en Nel met Sushil, oktober / november 2009

India noemen we meer een belevenis dan een vakantie. Alle indrukken hebben nu min of meer een plaatsje gekregen. Het is een land dat met geen ander te vergelijken is. Mensenmassa’s, kleuren, geuren, lawaai, etc. Dit land kun je nauwelijks beschrijven. Je moet het beleven. Het leven in alle toonaarden beleef je elke dag in volle omvang -soms extreem- op straat. We hadden een groot aantal bezichtigingen gepland. Waar we minder op gerekend hadden was het grote aantal indrukken dat je elke dag meemaakt als je van de ene naar de andere plaats reist. We hebben enorm veel gezien en beleefd. Een ervaring die je verrijkt. Maar die ook maakt dat je rustpunten moet inlassen om een en ander te laten bezinken.

Met de onvoorstelbare chaos op de wegen en de kwaliteit hiervan is rijden een kunst in India. Maar Sushil heeft ons veilig naar alle plekken die we wilden zien gebracht. We hebben hem hiervoor ook bedankt. Hij is een zeer ervaren en zeer alerte chauffeur. Zoals hij het zelf noemde heb je drie dingen nodig om te kunnen rijden in India: een stuur, een claxon en een grote dosis geluk.

Waar nodig en gevraagd heeft hij ook andere zaken netjes voor ons geregeld, zoals gidsen, tuk-tuks en de boottocht in Varanasi. Het reisprogramma hebben we voor een dag aangepast. We hebben niet overnacht in Lucknow, maar in Bareilley. Ook hier heeft Sushil gebeld voor kamers. Dit hebben we gewijzigd, omdat Varanasi-Bareilley in een lange dag goed te bereiken is (rond de middag al in Lucknow) en we daags daarna een rustige vervolgtocht naar de Himalaya’s hadden. Met voldoende tijd voor stops en te genieten van de vergezichten.

De week Nainital – Kausani – Jim Corbett National Park was in meerdere opzichten een verademing: aangename temperatuur, rustiger, minder vuil, schone lucht en prachtige natuur. Waar het laagland een stapeling van indrukken was, had de natuur in de Himalaya’s de boventoon. Puur genieten. Al met al kijken we alle vier terug op een zeer mooie, maar ook ongelooflijk indrukwekkende reis. Een reis die ons nog lang zal heugen.
Rob, ook jij nogmaals bedankt voor je adviezen die hebben bijgedragen aan deze unieke ervaring.