Nicolien & Guido met Rattan, maart 2015

Rattan Singh

Rattan Singh

De reis is erg goed verlopen. We hadden wel wat persoonlijke ongemakken, maar daar heeft Rattan ons erg goed bij geholpen. We zijn de eerste dag namelijk al in een ziekenhuis in Delhi beland. Rattan heeft ons daar erg goed geholpen. Later tijdens de reis heeft hij voor extra medicijnen gezorgd. Hij deed er alles aan om ons zoveel mogelijk zorgen uit handen te nemen. Hij heeft ons meer dan goed verzorgt. Echt een top kerel.

We wisten van te voren dat we veel in de auto moesten zitten. Toch viel ons dat mede door de ontstoken kies van Nicolien wel tegen. Onderweg hebben we nog getwijfeld om Ranakpur en Udaipur over te slaan. Rattan heeft ons dat terecht afgeraden. De plekken vonden we namelijk erg mooi. Wij zouden aanraden om minimaal 3 weken uit te trekken voor deze route.

De eerste en laatste nacht hebben we bij Rattan en zijn gezin overnacht. Dit was super gezellig en de kamer was ook erg comfortabel. We kunnen het iedereen aanraden. Het is veel leuker dan in een hotel slapen. We hebben hier het lekkerste eten en de lekkerste thee gehad van de hele reis. De kamer was groot, schoon, netjes en met een heerlijk bed. Het was vooral erg waardevol om ook mee te draaien in het gezin van Rattan, zo ontzettend gastvrij!

De eerste dag bij de Rattan was het Holifestival. We zijn toen met zijn zoon (Heera) door de wijk gelopen. Wij zijn bij zijn vrienden en bekenden geweest Dit was erg bijzonder. Overal werden we hartelijk ontvangen en moesten we wel iets eten en drinken. Heera was erg voorzichtig met ons en ‘beschermde’ ons goed. Want er liepen inderdaad ook dronken mannen over straat die wel erg enthousiast waren. Gelukkig is die wijk net als een klein dorp waar iedereen elkaar kent.

De hotels hadden we van te voren niet geboekt. Was maar goed ook, want nu kon Rattan ons hotels aanraden waar hijzelf ook goed kon overnachten. De eerste nachten hadden we zelf de prijs afgesproken. Rattan vond dat we dat niet goed genoeg deden, dus de andere hotels heeft hij over de prijs onderhandeld. Een keer hebben we om een ander hotel gevraagd, dat was geen probleem.

Rajasthan is mooi. Maar al erg toeristisch. Voor wie van forten, paleizen en tempels houdt is deze regio geweldig. Voor wie het oude India wil zien is het minder geschikt. Vooral onderweg kon Rattan ons toch mooie dingen laten zien en ons in contact brengen met de lokale bevolking. Bijvoorbeeld een paar mannen die bij een waterbron zaten te roken. Een van de mannen vertelde dat hij voor de wilde dieren zoals de tijgers niet bang was, maar wel voor de mensen. Toch nodigde hij ons even later uit om thee te drinken. Deze momenten waren voor ons de hoogtepunten van Rajasthan.

Een ander hoogtepunt voor ons was Rattan. Wat een lieve zorgzame man is hij. Hij heeft ons super verzorgd. De gesprekken met hem waren gezellig en we hebben heel wat gelachen. Maar soms ook serieus waarbij we veel van hem hebben geleerd over India, de cultuur en het hindoeïsme. Hij heeft ons regelmatig aan het denken gezet. Soms waren we het niet met hem eens en dan stond hij ook open voor onze meningen en opvattingen.

Tijdens de reis hebben we ook een andere chauffeur met een ander NL stel ontmoet. Dit was erg gezellig en we konden het goed met elkaar vinden. De andere chauffeur was ook een topper.

We kunnen iedereen aanraden om met Rattan of een van zijn collega’s te reizen. Maar denk wel na over wat je wil zien in India. De volgende keer willen wij met Rattan naar zijn geboortedorp in het noorden van India.