Jos, Janine en Jourean met Raj, augustus 2012

Geweldige tijd gehad met Raj, wat een heerlijke kerel. Hoewel hij zich steevast als driver presenteert is hij ook als gids geweldig. Met zijn jarenlange ervaring weet hij veel over (in elk geval ) Rajasthan. Gebouwen, plekken, gewoontes, dorpjes, hij weet over alles wel wat. Voor ons ook genoeg, want we hoeven niet overladen te worden met informatie over allerlei zaken waar je in georganiseerde trips zo vaak naar moet luisteren (hebben we gezien en gehoord, want zelfs mijden we gidsen tijdens al onze reizen als de pest).

Verder was niets Raj te veel. Hotels zoeken: net zolang tot we er een naar onze smaak en passend bij ons budget hadden gevonden. Interessante dingen langs de weg: hij reed er desnoods kilometers voor om. Geen zin in een langer verblijf: Raj kwam meteen met alternatieven. Restaurantjes: Raj wist ze te vinden. Ook was hij altijd bezorgd om ons persoonlijk welzijn en gaf adviezen waar wel of niet te eten. We hebben nauwelijks buikproblemen gehad en in het verkeer was hij ook voorzichtig (genoeg). En ga zo maar door.

Uiteindelijk was onze trip door Rajasthan veel eerder afgelopen dan we hadden gedacht en zijn we naar Dharamsala gegaan (Himachal Pradesh). Buitengewoon interessante afwisseling met Rajasthan. Voor Raj ook erg prettig, want hij kon nog even naar zijn gezin – natuurlijk had hij daar wat op gespeculeerd, maar dat gunden we hem van harte. We weten ook dat Raj enorm zijn best deed om het ons naar de zin te maken met het oog op een dikke fooi, die we hem in onze ogen ook hebben gegeven.

Kortom, we zullen vrienden Raj zeker als gids aanraden. Beter hadden wij ons in elk geval niet kunnen wensen. Kunnen ze ook lol hebben om zijn fantastische Engels en gevoel voor humor.