Johan & Tiny met Raj, december / januari 2011

Op onze reis naar Nepal en India afgelopen winter hebben wij 3 weken gebruik gemaakt van de diensten van Raj Kumar en zijn Ambassador. Dit was een individuele reis van 9 weken en vooraf hadden wij al contact met Rob om eventueel van zijn diensten gebruik te maken.
Onderweg hebben wij besloten om dit wel te doen en hier hebben wij beslist geen spijt van.

Wij zijn in Agra opgepikt en na een uitgebreide reis door Rajasthan 3 weken later in Udaipur weer achtergelaten. Raj had er nogal problemen mee om twee grijze kopjes zomaar achter te laten in het grote, onbekende India. (De reis is echter ook verder prima verlopen) Dat was hij kennelijk ook niet gewend maar dit kenmerkt dan wel weer zijn karakter. Betrokken, ter zake kundig met bijna 20 jaar ervaring op dit gebied en qua mentaliteit ook niet echt Indiaas. D.w.z. er niet op uit om overal eigen voordeeltjes uit te halen en zich ook in kunnen leven in de Westerse manier van denken.

Wat waarschijnlijk ook wel vrij uniek is, is dat hij niet gemakkelijk aan corruptie tegemoet komt, wat ons onderweg een paar keer is gebleken.
En tenslotte, ook niet onbelangrijk in dit verband, een goede, rustige chauffeur.
De Ambassador (met DVD, voor de liefhebber!!) was weliswaar niet uiterst modern, maar redelijk comfortabel en bood voldoende ruimte.

Wij zijn gewend om alles zelf te regelen onderweg, en het was dan niet altijd gemakkelijk om zaken uit handen te geven. Dit is natuurlijk ook niet nodig, de reiziger bepaald immers de te volgen route uiteindelijk. Maar hier hebben wij uiteindelijk geen spijt van.
Op een enkele uitzondering na goede accommodaties tegen een prijsindicatie die wij vooraf aangegeven hadden. Achtereenvolgens hebben wij overnacht in Jaipur, Mandawa, Bikaner, Jaisalmer, Jodhpur, Pushkar, Todhgarth (onbekend maar een aanrader) Ranakpur, Bassi en uiteindelijk dus Udaipur.

Als we individueel hadden gereisd waren we op dit traject, waar we nu overal uitgebreid de tijd voor konden nemen, wellicht 2 weken langer onderweg geweest.
En de extra stress die dit ongetwijfeld met zich mee zou hebben gebracht moet natuurlijk ook niet vergeten worden.
Al met al zien wij het achteraf als een goede keus om Rajasthan op deze manier te bereizen.
Reizen in India is, zoals overal wel te lezen is, beslist niet gemakkelijk maar wordt toch wel een stuk vereenvoudigd op deze manier.

Ook Rob bedankt voor zijn betrokkenheid hierbij.
Iedereen die een reis naar “incredible” aan het voorbereiden is veel succes hierbij.
De hartelijke groeten van Tiny en Johan Gosselink uut Enschede.
Wilt u meer weten over India dan kunt u verslagen met foto’s vinden op onze reissite:
http://johanentiny.waarbenjij.nu