Johan met Anil, november 2014

Pushkar Camel Fair

Pushkar Camel Fair

Ik heb ervoor gekozen om de hele week in Pushkar te blijven. Ik vond het namelijk erg leuk om de geleidelijke verschuiving te zien van de nadruk op de camel-fair aan het begin van de week naar het Pelgrimsgedeelte op de laatste dag, donderdag 6 november.

Op de dag van aankomst. op zaterdag waren er nog veel kamelen, dat aantal werd de daarop volgende dagen rap minder, terwijl de aanloop van pelgrims (waaronder veel Sadu’s) steeds toenam.

Bij volle maan op donderdag was de “echte” dag van de bedevaart en het was bijzonder om te zien hoe de avond ervoor de kermis samenging met de duizenden mensen die een slaapplaats hadden gevonden in tempels, op straat, in de ghats, in winkels, leegstaande gebouwen etc. en op donderdag zelf een dichtgepakte stroom pelgrims die via een vastgelegde route de stad in en uit gingen, via de  Brahma tempel en de ghats.

Heel bijzonder om die combinatie van kamelen, kermis en bedevaart mee te maken.

Ik had niet verwacht dat het aantal kamelen zo snel minder werd. Een goed alternatief programma had kunnen zijn dat je een of twee dagen start in Puskhar tijdens het hoogtepunt van de kamelenmarkt, vervolgens doorgaat naar Jaipur, Udaipur of Jodhpur om vervolgens een dag voor de pelgrimsdag terug te komen.

Het zou een tip kunnen zijn voor anderen de komende jaren. wel moet je het verblijf van te voren regelen want nette hotels zijn uitverkocht. Ik had de hele week van te voren gereserveerd.

Met Anil ben ik tussendoor alleen een dag naar Ajmer gegaan. Anil is een aardige vent. Een zoals ik het maar noem sportief rijdende hauffeur. Was soms best wel spannend in dat dolle verkeer daar maar als ik hem had gevraagd wat rustiger te rijden had hij dat vast gedaan.

Anil heeft nog wel aangeboden om naar het Noorden te gaan (Nainital, omdat hij uit die streek komt), maar ik heb ervoor gekozen in Pushkar te blijven. Ik vond het in elk geval wel leuk zo.