Anneke met Sudarshan, september 2012

Net een paar dagen terug uit het heerlijke India en proberen weer een beetje te landen hier. De overgang van dáár naar hiér lijkt groter dan andersom. Wat heb ik een supertijd gehad!

Van de kleine drie weken dat ik in India was reisde ik zo’n 10 dagen samen met Sudarshan door Rajasthan. Omdat ik alleen reisde leek me dit een ideale manier om de eerste hectiek van India aan te gaan, én ook om meteen wat aanspraak te hebben.

In eerste instantie was het een beetje wennen. Aan elkaar: lange tochten met zn tweetjes in de auto. Maar vele interessante gesprekken, alles wat maar in me op kwam kon ik aan hem vragen. Hij weet erg veel en hoe meer we aan elkaar gewend raakten hoe gezelliger het werd en hoe persoonlijker de gesprekken werden.

Maar ook wennen aan gewoontes en gebruiken: hij bleef bijvoorbeeld wachten op mij als ik een sight bezocht, iets waar ik me toch altijd een beetje door opgelaten voel. Maar ook de ‘commissie-aangelegenheden’: tips en adviezen waar voor hem een financieel voordeeltje uit te halen was: winkels, gidsen, lunchgelegenheden, hotels. Dit is zó onderdeel van India, je ontkomt er niet aan. Maar zo lang deze dingen tussen ons uitgesproken werden, wisten we beiden waar we aan toe waren.
(En afgezien van dat: hij had méér fijne tips en adviezen zónder commissie!)

Maar wat hotels betreft bijvoorbeeld, duurde het even voor ik door had hoe het in elkaar zit. Als Sudarshan een hotel voor mij regelt kan hij zelf daar ook heel goedkoop slapen. Als ikzelf een hotel geregeld heb kan hij daar niét goedkoop slapen. Ik was er van tevoren een beetje huiverig voor om de hotelkeuze aan hem over te laten, maar het ging altijd in overleg, én het waren (bijna) altijd geweldige plekken waar hij me heen bracht!

In overleg hebben we mijn geplande route aangepast, en wist hij ontzettend leuke plekjes in te voegen die ik anders gemist zou hebben. Doordat ik op twee plaatsen van te voren hotels geboekt had, waren we niet helemaal vrij in de nieuwe route bepaling. Een volgende keer zal ik niet teveel vastleggen, zodat er meer vrijheid is. Zijn adviezen waren absoluut de moeite waard!

We hebben samen een hele goede en gezellige tijd gehad. Toen hij me afzette op het station in Agra waar ik mijn reis alleen verder zou vervolgen, wist ik dat ik zijn gezelschap zou gaan missen.

Sudarshan, nogmaals heel erg bedankt. En jij ook Rob, voor je bemiddeling en actieve meedenken.