Agnes & Harry met Raj-Rattan-Bhaskar, oktober 2013

In oktober zijn we opnieuw naar India geweest, reeds voor de derde keer via Rob en Rattan.

Amritsar en Wagah Border
Onze rondreis begon in Amritsar, met als chauffeur Raj Kumar, die we nog kenden van de vorige keer. De gouden tempel is inderdaad prachtig, de gratis maaltijd in de guru ka langar een unieke ervaring, de jallianwala bagh waar in 1919 honderden ongewapende demonstranten werden gedood door de Engelsen, indrukwekkend. De warmte en de gastvrijheid van de sikhs hebben indruk gemaakt. De ceremonie aan de grens met Pakistan is een niet te missen spektakel !

Himachal Pradesh
McLeodganj vonden wij tegenvallen, maar Baijnath en zijn omgeving vielen dan weer erg mee. Er zijn enkele zeer mooie boedistische tempels, je kan er een leuke, nostalgische treinrit maken, hoog in de bergen vind je de beste plaats ter wereld om aan paragliding te doen (de wereldkampioenschappen vinden er trouwens jaarlijks plaats).  Wij zijn naar Raj thuis geweest, we zijn er erg goed ontvangen, zijn dochtertje was jarig en we werden uitgenodigd op het verjaardagsfeestje.

Shimla
Via het rustige Kota zijn we naar Shimla gereisd, de charmante hoofdstad van HP. De besneeuwde toppen van de Himalaya hebben we helaas niet gezien, maar de natuur of het weer laat zich niet dwingen.

Chandigarh
In Chandigarh is een bezoek aan Rock Garden met duizenden kunstwerken van de geniale kunstenaar Nick Chand een absolute must. We hebben een tocht gemaakt op het meer en konden genieten van een street art festival met muziek, zang, dans, graffiti kunstenaars,…

Delhi
In Delhi hebben we dan kennis gemaakt met Rattan en zijn familie, hij heeft een kraaknette gastenkamer waar je desgewenst kan overnachten (wij zijn er wel vier keer blijven slapen) en er wordt werkelijk alles gedaan om het er naar je zin te maken. De vrouw van Rattan is een uitstekende kok en de kinderen zijn erg leuk.

Chauffeur Bashkar loodste ons op voortreffelijke wijze door het hectische verkeer in Delhi naar de Akshardamtempel, naar de site van Qutb minar, naar de moskee (die helaas gesloten was voor toeristen vanwege het avondgebed) en naar het rail museum.

Na een deugddoende massage waren we helemaal klaar voor de terugvlucht, na alweer een prachtige reis in het incredible India.  Het land blijft boeien, waarschijnlijk keren we nog een keer terug, opnieuw via Rob en Rattan; wij vinden deze reisformule immers ideaal en kunnen ze iedereen warm aanbevelen !

Mocht er onverhoopt iets mislopen tijdens de rondreis, kan je altijd terugvallen op hun bijstand – Rob vanuit Nederland, Rattan in India, en dat is toch een niet te onderschatten service.